SOLICITATION:  DAAE20-01-T-0110          DATE:  10 SEPT 01

NSN:  4910-00-554-5983

The following responses are for clarification only, any changes to the solicitation will be made by a formal amendment and posted to the internet.

1.  QUESTION:   We believe that the Description/Specifications calls for requirements above and beyond the PALD Standard, and that the Government should be advised there is a transcription error in the ASME PALD-1997 in Part II Wheel Dollies.  Section 11-4, parts 11-4.1.1.1 through 11.4.1.1.5 should all reference paragraph 11.4.1.1 not paragraph 11-4.1.2.  This transcription error was made when the standard was up-dated from 1993 to 1997, and this was duly noted at the last PALD committee meeting minutes from April of this year.  All of these tests should be run at rated capacity not proof load of 150%.  

ANSWER:  The latest ASME published addenda to PALD is dated 9 May 2000, which still references a proof load, and the Government can only rely on published specifications.  Therefore, the Description/Specifications will not be changed.           

2.  QUESTION:  The paragraph entitled “Performance” reflected in the Description/Specifications states:  “Means shall be provided to level and align the axial axis of the vertically positioned tire and wheel assembly at a safety proof load of 150% of the rated capacity as specified in ASME PALD-1997”, and we believe it should read ‘at rated capacity’ not ‘at a safety proof load of 150% of rated capacity’ 

ANSWER:  Again, we refer offerors to view the most recent ASME published addenda to PALD dated 9 May 2000, which still references a ‘proof load’.

3.  QUESTION:  The paragraph entitled “Lifting Arm” reflected in the Description/Specifications calls for:  The vertical distance, through which the lifting arms shall move the load from floor level, shall not be less than 4.25 inches.  However, we request it be changed to ‘not be less than 3.5 inches’.

ANSWER:  Lowering the lifting requirement from 4.25 inches to 3.5 inches will degrade the capability of the wheel lift.  Therefore, the requirement will not be changed.

4.  QUESTION:  The paragraph entitled “Lifting Mechanism” reflected in the Description/Specifications calls for:  The lifting mechanism shall be capable of raising, lowering, and retaining a proof load of 150% rated capacity, as stated in ASME PALD-1997, at any height within the range specified herein.  When loaded to proof load capacity, the truck wheel lift shall be capable of withstanding ten (10) complete lifting and lowering cycles without damage or deformation, with the exception of the wheel lifting supports, which shall not deform permanently more than 0.03 inch in any direction at the support extremities.  However, we believe that this portion of this paragraph should be removed or reworded to what is noted in Section 11-4.1 Proof Tests of the PALD standard.  

ANSWER:  The paragraph “Lifting Mechanism” follows the latest PALD requirements as explained in our answer to question number #1 above..

5.  QUESTION:  On page 2 of the solicitation it specifically calls out for a “commercial item” which has been in production under the same design for the last 3 consecutive years and sold through customary distribution channels.  In my opinion, a commercial item is one that meets the industry/commercial requirements specified. by the industry.  The industry standards are ASME PALD-1997.  

ANSWER:  On page 2 of the solicitation it specifically calls out for a “commercial item” which has been in production under the same basic design for the last 3 consecutive years and sold through customary distribution channels.  Offerors are directed to the definition of commercial item at FAR 2.101.  This wheel lift meets the definition of a commercial item stated there.  Keep in mind that “commercial item” as defined in FAR 2.101 does not necessarily means off-the-shelf.  

6.  QUESTION:  Remove the DFARS clause 252.225-7007 – Buy American Act – Trade Agreements – Balance of Payments Program from the solicitation.

AMSWER:  As the Truck Wheel Lift, NSN: 4910-00-554-5983 is one of those items listed in the DFARS clause 225.401-70 – Products Subject to Trade Agreement Acts, the DFARS clause 252.225-7007 – Buy American Act – Trade Agreements – Balance of Payments Program must be included in this solicitation by law.  No waivers will be solicited for DFARS clause 252.225-7007 until the requirements of the clause are meet.

7.  QUESTION:  Performance:  This paragraph calls out for the wheel lift to have a lift mechanism for removal and installation of wheel assemblies, which has a smooth without interruption without jerkiness operation.  It also calls out for a safety proof load of 150% of rated capacity.  The only requirement that AMSE calls out is for the lifting members to raise and lower in unison and be laterally spaced.  As for the 150% proof test, according to a member of the AMSE committee, this is in the process of being rewritten and to only be 100% of load capacity.  

ANSWER:  Jerky wheel lift operation makes it difficult to align the wheel and tire assembly to the job.  Further, concerning the 150% proof test see our answer to question number #1 above.

8.  QUESTION:  Capacity:  Requires the unit to be capable of raising, lowering, sustaining, and traversing a safety proof load of 150% of rated capacity.  This should be changed to meet the current ASME standards of 100% and standard commercial items available.

ANSWER:  Calls to ASME to verify that the requirements have been changed to 100% of rated load have not been returned.  However, the most recent ASME published addenda to PALD dated 9 May 2000, still references a proof load.  Any unpublished actions by the PALD committee can not be considered for this solicitation.  The requirements as stated in the Description/Specifications are consistent with the current ASME PALD standards.

9.  QUESTION:  Frame:  Requires the unit to incorporate handles, located not less than 29” above floor level.  What do you consider a handle?  Our wheel lift is portable and maneuverable by the top frame rail.  If this is necessary, change spec to read the wheel lift must permit the operator to push or pull the unit when removing, installing and transporting the tire and wheel assemblies.

ANSWER:  Handles are any device that allows the wheel lift to be maneuvered and positioned when removing, installing, or transporting the tire and wheel assembly.

10.  QUESTION:  Casters:  Remove the Anti-Friction bearings on caster swivels and wheels.  Some products use the bushing style wheels and casters.  

ANSWER:  Bushing style wheels and casters are normally less expensive, lower quality, less durable, harder to roll, and require periodic lubrication.  We require wheels and casters that are durable, roll easily on most surfaces, and require little maintenance.

11.  QUESTION:  Lifting Arms:  Why require needle or roller bearing arms?  We use a bushing style arm that facilitates easy station of the tire and wheel assemblies.  ASME only requires mechanisms attached to the lifting member to rotate about the lifting member for the purpose of aligning bolt holes to their mating wheel studs.  

ANSWER:  Experience has shown us that roller arms with bushings rather than bearings are less durable, more difficult to turn, and require periodic lubrication.

12.  QUESTION   Lifting Mechanism:  No commercial item that I have seen will meet this specification.  The last sentence which calls out for the loaded to proof load capacity shall withstand 10 complete lifting and lowering cycles not to deform permanently more than .03 inch.  Stick with ASME requirements.

ANSWER:  Wheel lifts that the Army uses are subject to rigorous everyday use.  They need to be strong and durable.  The requirements that the lift be able to withstand 10 complete lifting and lowering cycles with a proof load of 150% of rated load gives us more confidence that the lift we are buying will withstand the riors of everyday use.  The requirement will not be changed.  .           

13.  QUESTION:  Per amendment 0003 to the solicitation, the paragraph entitled “Casters” has been revised.  The paragraph now requires, “The load carrying casters shall be no less than 4 inches in diameter”.  Would a product with 3 inches in diameter be acceptable?

ANSWER:  The requirement for 4 inch diameter casters shall not be changed.  This activity have procured truck wheel lifts in the past with no objection to the 4 inch diameter caster requirement.

14.  QUESTION:  Per amendment 0003 to the solicitation, the revised paragraph entitled “Casters” calls for:  “The casters and wheels shall have anti-friction bearings”.  Is it acceptable to supply a product which utilizes a bushing/axle in which the bushing acts as a bearing making the unit easy to roll.

ANSWER:  No.  Anti-friction bearings are commonly ball bearing type or roller type bearings, not bushing/axel type bearings.  The requirement for anti-friction bearings shall remain.     

